• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Kıskançlık(Evlilikte Kıskançlık)

Evlilikte Kıskançlık ve Tedavisi

        Kıskançlık öfke, sevinç, üzüntü gibi temel insani duygularımızdan biridir. Her insanın içinde doğal olarak bir parça kıskançlık kendiliğinden vardır. Kıskançlık en genel anlamı ile kaynak, alan ve sevgi paylaşımı ile ilgili temel duygulardan biridir. 
        Evlilik ilişkisinde kıskançlık konusunda sorun yaratan mesele duygusunun kendisi değil kişinin bu duyguya nasıl tepki verdiği ve duygusunu nasıl yönettiğidir. 
       
Kıskançlık sevgi güven fedakarlık bağlılık gibi eşler arası iletişimi en çok etkileyen duygulardan birisidir. Hem kıskanan eşi hem de kıskanılan eşi olumsuz şekilde etkiler ama en çokta kıskanılan eşi etkiler. Kıskançlık evlilik ilişkisini hiç farkına varmadan yavaş yavaş zehirler. Bu nedenle evlilik ilişkisinde kıskançlık ciddiye alınmalı ve duygu akıllıca yönetilmelidir.
       
Kıskanç eş son tahlilde bana önem ver ve bana değer ver mesajını iletir. Diğeri bu mesajın içeriğini duyar ve sevginin iletişim aracı olan davranışlarla eşine değer verdiğini gösterirse kıskanan eş kendi davranışını sorgulamaya başlayarak hizalanabilir. 
        
 Genel anlamı ile çift ilişkisinde yaşanan kıskançlık insanın değer verdiği kişiyi başkaları ile paylaşamamasıdır.  Kıskançlık güvensizlikten ,sahiplenme duygusunun yoğunluğundan ilgiyi ve sevgiyi yitirme endişesinden kaynaklanıyor olabilir. İlişkide eşlerden biri diğerini kaybetme  kaygısı yaşıyorsa bu kıskançlık duygusunu tetikleyebilir. 

        Genellikle evlilik ilişkisinde karşı cinsten üçüncü kişinin varlığı kıskançlık duygusu yaratır. Evlilik ilişkisinde güvensizlik kaygı korku ortamına davetiye çıkarır. Ancak üçüncü kişinin varlığından kaynaklanan kıskançlık evlilik  gemisini sallamaya başlar. 
       
Eşler arası ilişkide kıskançlık bunalımı ilişkilerinde bir sorun olduğunu ya da kıskanan kişinin kendine olan özgüvenin düşük olduğunu gösteriyor olabilir. Bu nedenle kıskançlıkta doğru bir strateji belirletebilmek için nedeninin öncelikle doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekir. 
       
Marazi şeklide olan aşırı kıskançlık bir evlilik ilişkisinin yürümesine izin vermez. Marazi şekilde kıskanan kişi sürekli sorgular hesap sorar aşırı şüphecidir, kimseye  güvenmez. Böyle kişiler en basit şeyleri bile büyüterek güven bunalımına yol açabilirler. Sürekli kıskanılmak güvenilmemek kıskanılan tarafı yıpratır ve gerginleştirir. 
       
Evlilik ilişkisinde güven bunalımını hortlatan önemli etkenlerden biri duygu ve düşüncelerin paylaşılamamasıdır. Yani açık iletişim yokluğu. Bu durumda birbirlerine ikili mesajlar vermeleri kaçınılmaz olup bu da güvensizliğe güvensizlikte kıskançlık duygusuna neden olur. Şurası gerçektir ki marazi kıskançlık evlilikte mutsuzluğa yol açan önemli etkenlerden birisidir. Kıskançlık patlamaları eşlerin birbirlerini  suçlamalarına ve kavgaya dönüşür. Bunlar da evlilikte asıl hedef olması gereken sevgiyi artırma yollarını tıkar. 
       
Kıskançlığın önemli nedenlerinden biri de kişinin eşinin sadakatsizlik yapabileceğini ve onu kaybedebileceğini sürekli düşünmesidir. Bir diğer önemli sebep de eşin sürekli meşguliyetinden kaynaklanabilir çok yoğun çalışma hayatının olması ,eşlerden birinin kendi arkadaşı ile fazlaca meşgul olması ya da bir eşin sürekli şekilde  çocuklara yönelmesi yahut ta eşlerden birinin kendi ailesine fazlaca düşkün olup evlilikten sonra da aynı şeyi sürdürmesi gibi nedenler de kıskançlık duygusunu besler. 
       
Ayrıca çiftin daha önceki sadakatsizlik yaşantıları, eşine davranış biçimi, düşük benlik algısı, kıskançlığın önemli sebeplerinden biridir.
       
Kıskançlık ve buna gösterilen tepkiler cinsel ilişkinin azalmasına neden olabilir. Hatta kıskanç eşin talebinde artışa diğer eşin de uzaklaşmasına neden olabilir. 
       
Özgüven eksikliği eşler arasındaki kıskançlığa yol açan önemli sebeplerden biri olduğuna göre özgüven eksikliğinin ne olduğu ve bunun kıskançlığa nasıl neden olduğunun dinamiklerinin bulunup ortaya çıkarılması gerekir. 
       
Özgüven eksikliği kişinin kendisini zayıflık, güçsüzlük, yetersizlik duyguları içinde hissetmesi demektir. Ancak kişi yaşadığı hayat olayları karşısında da özgüvenini kaybedebileceğini ya da öz güveni zayıflayabilir. Örneğin evladını kaybetme işten atılma büyük bir ekonomik kayıp kronik ya da ölümcül bir hastalığa yakalanma terk edilme vb. 
       
Özgüven eksikliği genelde bazı korkularla eşzamanlı olarak seyreder, sevgiyi kaybetme , terk edileme korkusu gibi. Eğer kişide özgüven eksikliğinin yanı sıra bu duygular da mevcutsa bu kişi bazı kıskançlık belirtileri gösterebilir. Zaman zaman evlilik ilişkisinde kişinin bu korkularını tetikleyen olaylarda meydana gelebilir.  Örneğin eşin davranışlarında ani değişmeler, eşin ilgisinin azalması, cinsel ilişki sıklığının düşmesi gibi evlilik sorunları marazi kıskançlığı başlatan olaylar olabilir. Örneğin bir kadın kendini kendisi çok güzel olduğu halde beden imajı bozukluğu varsa kendini çirkin görebilir ve eşinin yolda giderken gördüğü birine bakması kıskançlık duygularını tetikleyebilir. Ancak özgüven sahibi de kıskançlık duygusu hisseder. Ancak bu duyguyu denetler ve iyi yönetir.
       
Kıskançlıkta asıl önemli olabilen şey sebebini bulabilmektir. Kişi kıskançlık hakkında yaptığım doğru mu diye kendine ısrarla sormalıdır. Bu sorunun hemen ardından neden kıskanıyorum sorusuna cevap aramalıdır. Kişi kıskançlık duygusunu öncelikle kabul etmeli ardından kıskançlık duygusu ile gösterdiği davranışlarını gözden geçirmelidir. Kıskanan eşler genellikle bu duygularını karşılarındaki kişiyi çok sevmelerinin bir tezahürü olarak açıklarlar. Aslında bu daha çok ilgiyi ve sevgiyi kaybetme korkusunun bir belirtisidir. 
       
Diğer taraftan eşler arasında bir miktar kıskançlığın olması doğal ve istendik bir durumdur.  Çünkü bir miktar kıskançlık evliliği diri tutar ve çifti birbirlerine yakınlaştırır. 
       
Bu noktada sorulması gereken soru kıskanan kişinin ne yapması gerektiğidir. Bu sorunun cevabı da aslında sorunun içinde mevcuttur. Kısacası olumsuz duygularla baş etmenin yolu onların yerini olumlu duygularla doldurmaktır. Kişi sevdiği insana sevgi ile yaklaştıkça karşısındaki kişi de ona aynı şekilde yaklaşacak ve büyük olasılıkla kıskançlığı doğuran nedenler ortadan kalkacaktır. Yani kıskanan eşlerin eşini tehdit etmeleri eşini baskı altında tutmaya çalışmaları, her hareketini  taktir etmeye çalışmaları kıskançlığını öfke patlamaları şeklinde dışa vurmaları karşı tarafı kendilerinden daha çok uzaklaştırır ve dolayısı ile sorunun daha da kökleşmesine hizmet eder. 
       
Kıskançlık kıskanılan eşin incinmesine sebep olur. Kendisine güvenilmemesi eşe baş etmekte zorlanacağı duygular yaşatır. Bu duyguların etkisiyle eşinden uzaklaşabilir. 
       
Kıskançlık sorunu ile cebelleşen çiftlerin ilk sorunlarının büyümemesi için hemen açık iletişime geçmeleridir. Birbirlerine dolaylı imalı mesajlar veren kinayeli konuşan çiftler düzeltmek istedikleri sorunları farkında olmadan artırmış olurlar. 
       
Evlilik ilişkisinde çiftler karşılıklı kıskançlık sorunu ile mücadele ederken sorulması gereken sorulardan biri kıskanılan eşin ne yapması gerektiğidir. 
       
Eşteki kaybetme korkusunu azaltacak en önemli yöntem sevgidir. Sevgi arttığı zaman kıskançlık gibi negatif duygular azalır. Kıskanılan eş eşinin korkusuzluğunu güvensizliğini, dolayısı ile kıskançlığını gidermek için karşı adımlar atmak yerine daha çok sevgi vermeye çabalamalıdır. Sürekli kıskanılmak güvenilmemek kıskanılan eşi bunaltır ve tepkisel davranmasına zemin hazırlar. Kıskanılan eş tepkisel davranmak yerine net bir duruş sergilemeli “Bana inanman benim için çok önemli ya bana güven ya da bana güvenmemekte haklı olduğunu haklıysan herkes yoluna gitsin “ gibi açık net bir duruş sergilemelidir.  Bu duruş kıskanan eşin davranışların yeniden sorgulamasına gerçek olmayan şeylerin ayıklanmasına yeniden hizalanmasına yardımcı olur. Kıskanılan eş kıskanan eşe asla üstü kapalı cevaplar vermemelidir. Bu cevaplar kıskanan eşin şüphesini artırmak daha da çok üstüne gelme üçüncü kişinin varlığına hizmet eder.  Marazi şekilde kıskanan eş karşısındaki  kişiyi sürekli sıkıştırır, hesap sorar. Kıskanılan eş için bu çok yıpratıcı bir süreçtir. Günün her saatinde güvenilir olduklarını kanıtlamak zorundaymış gibi hisseder.

 Kıskanılan Eş Neler Yapmalı :
        Negatif bir duygu olan kıskançlık duygusundan kıskanan eşte müzdariptir.  Bu duygusundan utanır.  Bunun için kıskançlık duygularını eşiyle paylaşmak ona çok zor gelir. Bunun yerine devamlı eşi sorgulama, onun kendisini sevip sevmediğini test etme , eşininin davranışlarını kontrol etme gibi dolaylı davranışlarla duygularını dışa vurur. 
       
Eşlerden birinin diğerine az ilgi göstermesi kıskançlık duygusunu tetikler. Böyle bir durumda eşteki ilgi azlığını bir güven bunalımına dönüştürmemek çok önemlidir. Çünkü çoğu zaman ilgi ile güven birbirine karıştırılır. Kıskanılan  eş  eşi  ile çatışmamaya özen göstermelidir. Kıskanan kişi kendi algısına göre eşi ile güven problemi yaşar. Kıskanan eşin sürekli eşini test etme davranışları kıskanılan eşi kızdırır. Böylece  onun  içindeki en kötü duyguları ve eğilimleri ortaya çıkarmasına zemin hazırlar. Bu olumsuz duygular da yine kendi algısına göre kıskanç eşin sevilmediği şeklindeki düşüncelerini doğrular. Kıskanan eşin olumsuz tavır ve davranışlarına sert bir şekilde ani tepkiler vermek onun tepkilerinin  artmasına neden olmaktan başka bir işe yaramaz. 
       
Kıskanılan eşin yapacağı en uygun davranış  ses tonunu yükseltmeden eşinin gözünün içine bakarak sakin bir şekilde konuşmaktır.  Bir anlamda kıskanç eş verdiği mesajın en derinlerinde bana önem ver, beni sev mesajını veriyordur. Sevgi dolu bir bakış, eşi kucaklama, ufak bir hediye, eşin hatırını sorma  kıskanan eşin kendi davranışlarını tekrar gözden geçirerek ben eşime haksızlık mı  yapıyorum  şeklinde düşünmesini sağlayabilir. 
       
Kısacası açık iletişim ve net bir tavır koymanın yanına eşe iyilik yapmak da eklenirse  kıskanan eşin bu davranışlarının azalmasında etkili bir panzehir oluşturulmuş olur.  Kıskanan eşin beklentisi ve isteği değer ve önem verilme ihtiyacıdır. Ve bu ihtiyaç eşle olan ilişkide doğal bir şekilde ona verilmelidir.
 
Shu. Güldane KAVGACI
Aile ve Evlilik Terapisti & Cinsel Terapist

Aile ve Evlilik Danışmanlığı ile ilgili Makalelerimiz

 

Psikologlar,psikologlar kadıköy,en iyi psikologlar,pedagoglar istanbul,pedagog istanbul anadolu yakası,pedagoglar istanbul,pedagog istanbul avrupa yakası,pedagog tavsiye,tavsiye edilen pedagog,pedagog tavsiyeleri,pedagog önerileri,çocuk psikologları,çocuk psikoloğu kadıköy,pedagog kadıköy,kadıköyde pedagoglar,pedagog acıbadem,pedagog üsküdar,pedagog arıyorum,en iyi pedagog,pedagog beşiktaş,pedagog nişintaşı,pedagog feneryolu,pedagog moda,pedagog bahariye,pedagog bağdat caddesi,kadıköydeki evlilik terapistleri,en iyi evlilik terapisti,evlilik terapisti arıyorum,çift terapisi tavsiye,çift terapistleri,çift terapistleri istanbul,çift terapisi kadıköy,psikolog tavsiye,tavsiye edilen psikolog,psikolog tavsiyeleri,psikolog başiktaş,psikolog nişantaşı,psikolog anadolu yakası,anadolu yakasındaki psikologlar,avrupa yakası psikolog,avrupa yakasındaki psikologlar,psikolog tavsiye ediyorum,psikolog bahçelievler,psikolog ümraniye,istanbulda ucuz psikolog,psikolog önerisi,istanbul psikoloji doktorları,psikoloji uzmanları,psikoloji uzmanları istanbul,psikoloji istanbul,istanbulda psikologlar,psikolog beylikdüzü,psikolog önerileri,psikolog önerileri istanbul,psikiyatr önerileri,psikiyatr ve psikolog önerileri kadınlar kulübü,psikoglar listesi,acil psikolog arıyorum,acil psikolojik yardım,acil psikolog istanbul,psikolojik danışmanlar listesi,istanbul psikolog, istanbul uzman psikolog,türkiyenin en iyi psikoloğu,psikolojik destek önerileri,çift sorunları ve çözüm önerileri,çift sorunları ve çözümleri,sınav kaygısı nedenleri,sınav kaygısı psikologları,sınav kavgısı için psikologisınaav kaygısı için öneriler,sınav kaygısı çözüm önerileri,sınav kaygısı nedenleri ve çözüm önerileri,sınav kaygısı nasıl yenilir,sınav kaygısıyla başa çıkma,sınav kaygısı tedavisi,sınav kaygısı doktoru,sınav kaygısı,sınav kaygısı terapisi,sınav kaygısı uzmanı,sınav kaygısı psikolojik destek,sınav kaygısı nedenleri,sınav kaygısı testi,psikolog kadıköy moda,psikolog kadıköy bahariye,psikolog bağdat caddesi,istanbuldaki psikologlar,kadıköy psikoloji,kadıköy psikologlar,kadıköy psikoloji doktorları,ataşehir psikolog,ataşehirde psikologlar,psikolog feneryolu,psikolog suadiye,bağdat caddesi psikiyatrist,psikiyatrist nişantaşı,nişantaşındaki psikiyatrsitler,kadıköy psikolojik danışman,kadıköydeki psikolojik danışmanlar,kadıköy pedagoglar,kadıköy çocuk psikoloğu,kadıköy yaşam koçları,istanbul yaşam koçları,hayt koçu anadolu yakası,hayat koçları,yaşam koçu kadıköy,çocuk psikologları kadıköy,psikolog suadiye,yaşam koçu acıbadem,psikolog beşiktaş,beşiktaştaki psikologlar,psikolog bostancı,psikolog üsküdar,psikolog göztepe,göztepedeki psikologlar,avrupa yakasındaki psikologlar,avrupa yakası psikolog, psikolog taksim,psikolog beyoğlu,psikolog tavsiye,psikolog tavsiyeleri,en iyi psikolog,iyi psikologlar,en iyi psikologlar,cinsel terapi cinsellik,cinsel terapi uzmanı,evlilik terapisi fiyatları,evlilik terapisi nedir,evlilik terapisi nasıl yapılır,evlilik terapisi merkezi,evlilik terapisibakırköy,istanbul aile terapisti,evlilik terapisi testi,bireysel psikoterapist,kadıköy aile terapisti,eş terapisi kadıköy,aile terapistleri kadıköy,cinsel terapi kadıköy,cinsel terapist kadıköy,istanbul kadıköyde psikolog,kadıköyde uzman psikolog,uzman psikolog kadıköy,psikolojik yardım merkezi,psikolojik destek merkezi,evlilik terapisti uygun fiyat,psikolog uygun fiyat,ilişki danışmanı kadıköy,hipnoz terapisi,en iyi psikolog istanbul,tavsiye edilen psikolog,psikolog başakşehir,istanbul uzman psikolog,ilişki uzmanı, insan ilişkileri uzmanı,yaşam koçları,istanbul çocuk psikoloğu,uzman psikolog bakırköy,psikolog pedagog bakırköy,bakırköy aile terapisti,eş terapisi,istanbuldaki psikolojik danışmanlar,istanbuldaki psikologlar,cinsel terapistler,cinsel terapist istanbul,evlilik terapistleri,aile terapistleri,psikolojik danışmanlar,cinsel sorunlar,cinsel terapi tedavisi,cinsel terapi programı,aile terapisti tavsiye,evlilik terapisti tavsiye,psikolog Kadıköy, Depresyon,depresyonda mıyım,despresyon testi,dirençli depresyon,depresyon çareleri,depresyon çözümü,depresyon testi çöz,depresyon belirtileri,depresyon nedir,depresyon ilaçları,major depresyon,depresyon çeşitleri,depresyondan kurtulma,depresyon tedavisi bitkisel,depresyondan kurtulma yolları,depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar,depresyon bitkisel tedavi,depresyon çeşitleri nelerdir,major depresyon tedavisi, depresyon sebepleri nelerdir,major depresif bozukluk,depresyon sebepleri,depresyon sersemlik,depresyon uyku,depresyondan kurtulma,depresyon neden olur,depresyona girmek,major depresyondan kurtulma yolları,erişkin ruh sağlığı, ruh sağlığı uzmanları,ryh sağlığı doktorları,depresyon tavsiye,depresyon doktor tavsiyeleri,depresyon çeiştleri nelerdir,ruh sağlığı doktorları,depresyon tedavileri,depresyon tedavisi uzmanı,depresyon terapisi,depresyon hipnoz,depresyon hipnoz tedavisi,depresyon uzman doktor,minör depresif bozukluk